2014. október 10., péntek

Vajas croissant

Amikor először elolvastam a croissant receptjét, hát ... nagyon macerásnak, időigényesnek találtam az elkészítését :) ennek ellenére neki láttam elkészítésének és kiderült, hogy csak a hosszú recept félemlített meg :) Na jó, bevallom, lerövidítettem az elkészítési időt :) Még is fantasztikus lett :) Íme: 
Vajas croissant
Hozzávalók 8 darabhoz: 
25 dkg tönkölybúza fehér liszt, 2 dkg cukor, 1 teáskanál só,1 dkg friss élesztő, 1,5 dl langyos víz, 10 dkg puha vaj, 1 tojássárga a kenéshez

1. Egy tálba összekeverem a lisztet, cukrot, sót.
2. Egy nagyobb tálba feloldom az összemorzsolt élesztőt a langyos vízben.
3. A lisztes keveréket beleszórom az élesztős vízbe és jól összedolgozom. Ezt a robotgép dagasztókanalával a leggyorsabb megcsinálni :)
4. A tálat letakarom egy konyharuhával és 10 percet állni hagyom. 
5. 10 perc elteltével a tálban tovább folytatom a dagasztást. A tészta egyik szélét felhúzom, majd belenyomom a közepébe. Fordítok kicsit az edényen és megint a tészta szélét felhúzom, majd belenyomom a közepébe. 8-szor fordítom az edényt, felhúzom a tészta szélét és a közepébe nyomom. Ez kb. 20 másodpercet vesz igénybe. 
6. Újra letakarom a tálat és 10 percig pihentetem a tésztát. 
7. Az 5. és 6. lépést még kétszer megismétlem. A harmadik alkalommal légmentesen lezárom a tálat és 8 órára hűtőszekrénybe teszem. Akkor így néz ki a tészta: 

8. Kiveszem a hűtőszekrényből 8 óra elteltével a tésztát. Egy enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítom és kézzel 12x12 cm-es négyzetet formálok. 
9. A vajat hosszában kettévágom, így olyan vastag lesz mint a tiszta. A vajat átlósan a tészta közepére helyezem. A tészta sarkait ráhajtom mintha egy borítékot készítenék. 
10. A tésztát 1 cm vastag téglalapra kinyújtom. A tészta alsó harmadát középre hajtom, és a felső harmadát ráhajtom. 
11. Folpackba csomagolom a tésztát és 20 percre a hűtőszekrénybe teszem. 
12. Kiveszem a tésztát a hűtőszekrényből és 10. és 11. lépést még kétszer megismétlem. Így már háromszor hajtogatom a tésztát. A harmadik alkalom után 40 percre teszem a tésztát a hűtőszekrénybe. 
13. 40 perc után a tésztát egy 24x38 cm-es lappá nyújtom. A téglalapot háromszögekre (8 darab) vágom és a szélesebb végénél kezdve feltekerem. A feltekert tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem: 
Vajas croissant 
14. A hagyom a tésztát szobahőmérsékleten kelni, amíg a tészta rétegei kezdenek kirajzolódni. 
15. A sütőt 240 fokra előmelegítem és egy kis tál vizet teszek a sütő aljára. 
16. Amikor a croissant megkelt, felvert tojássárgával megkenem, a sütőt 210 fokra leveszem és tepsit a sütőbe teszem. 15-20 perc alatt megsül. Most 18 percig sütöttem: 
Vajas croissant 
17. Sütőrácsra teszem és hagyom kihűlni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése