Legtöbb háziasszony számára a legnagyobb mumus a kelt tészta készítése. Hidd el, nem kell félni tőle, csak egy két szabályt kell betartani és elsőre is biztosan sikerülni fog.
Túrós batyu |
Alapszabály, hogy a felhasznált alapanyagok frissek és szobahőmérsékletűek legyenek. A lisztet mindig szitáljuk át legalább kétszer, mert így levegősebb lesz a tészta.
Hozzávalók 8 darabhoz:
Kelt tésztához: 25 dkg tönkölybúza fehérliszt, 2,5 dkg cukor, fél mokkáskanál só, 1,25 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 2,5 dkg puha vaj, fél csomag vaníliás cukor, 1 felvert tojás a kenéshez.
Töltelékhez: 12 dkg túró, 4 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, pár csepp citromlé, 1 evőkanál tönkölybúza dara.
A tejet meglangyosítom. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, hozzáöntöm a langyos tejet, rámorzsolom az élesztőt és elkezdem kézi mixer dagasztókarjával, alacsony fokozaton összeállítani. Összekeverem az alapanyagokat, hozzáadom a sót is és belekeverem. Innentől kezdve a kezemmel gyúrom tovább a tésztát. A kezem melegétől már gyúrás közben is elkezd a tészta kelni, és apró hólyagok jelennek meg rajta.
Ha ragad a tészta, egy kis lisztet adok hozzá. Ha nem áll össze, vagy kemény, teszek hozzá egy kis langyos tejet.
Addig dagasztom laza mozdulatokkal, nem kell erővel nyomni a tésztát, míg rugalmas, fényes lesz. Gömböt formálok belőle visszateszem a tálba, letakarom konyharuhával és langyos helyen duplájára kelesztem.
Kelesztés alatt elkészítem a tölteléket. A túrót egy tálban összetöröm villával. Elkeverem porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, búzadarával, pár csepp citromlevet is adok hozzá.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra, téglalap alakúra kinyújtom, 8 darab négyzetre vágom. Minden négyzet közepére tölteléket teszek, a széleket megkenem felvert tojással. Két-két szemközti sarkot összecsípem, egymáshoz nyomom. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és megkenem tojással.
Túrós batyu |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése